Poslanci TSK zrušili dve stredné školy v kopaničiarskom regióne

19.12.2012 Trenčín

Trenčín 19. decembra (TASR) – Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja dnes rozhodlo o zrušení dvoch stredných škôl, dvoch internátov a jednej školskej jedálne v kopaničiarskom regióne k 1. septembru 2013. Dôvodom je klesajúci počet študentov a následná optimalizácia siete škôl a školských zariadení.

Podľa riaditeľa Úradu TSK Vladimíra Buzalku, zo siete škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK vyradili Strednú odbornú školu Trokanova v Myjave a jej školský internát, rovnako ako Strednú odbornú školu M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom aj s internátom. Zo siete škôl a školských zariadení vyradili poslanci tiež školskú jedáleň pri SOŠ v Brezovej pod Bradlom.

„Úpravou siete škôl a školských zariadení v okrese Myjava sa zabezpečí optimálna sieť škôl a školských zariadení – jedno gymnázium a jedna stredná odborná škola, ktorá poskytne možnosti štúdia v širokej sieti odborov. Vytvoria sa predpoklady pre zriaďovanie nových odborov podľa požiadaviek regiónu. Odstráni sa duplicita odborov, zvýši sa počet žiakov v školách a zefektívni sa prevádzka,“ uviedol v zdôvodnení Buzalka s tým, že stravovanie a ubytovanie zabezpečia v školských zariadeniach, ktoré sú súčasťou Strednej priemyselnej školy v Myjave.

Strednú odbornú školu v Myjave navštevuje v tomto školskom roku 213 študentov, SOŠ v Brezovej pod Bradlom 115 študentov. Nesúhlas s plánovaným zrušením oboch škôl tlmočila poslancom aj primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková. Podľa nej sú študijné odbory na oboch školách v regióne žiadané a zrušením škôl v podstate zanikne stredné školstvo v myjavskom regióne. Rovnako na prestíži podľa nej stratí aj mesto Brezová pod Bradlom. Poslanci napriek jej výhradám návrh veľkou väčšinou schválili.
 

Vyberte región